
Tápérték-táblázat, 2. pont - A fehérjék
Minden élelmiszer címkéjén – törvényi kötelezettségének eleget téve – találunk egy táblázatot, mely összefoglalja az adott termékben lévő tápértékeket, egy bizonyos mennyiségre lebontva (többnyire ez egy adag, 100 g vagy 100 ml). A tápértékek között az alábbi fogalmakat látjuk felsorolva: energia, szénhidrátok, zsírok, fehérjék, rostok, illetve a vitaminok és ásványi anyagok. De mit takarnak pontosan ezek a fogalmak, és pláne, mennyi az ideális mennyiség? Ebben az útvesztőben szeretnénk eligazítást adni cikksorozatunkkal, ahol minden részben bemutatunk egy-egy fogalmat – tartsatok velünk!
Forrás: 123rf.com
Legutóbb közelebb kerültünk a szénhidrátok fogalmához, ígéretünkhöz híven pedig folytatjuk a témánk kivesézését, ezúttal a fehérjékkel.
A fehérje az az anyag, amely felépíti, karbantartja és regenerálja az izomzatot. Az agyban, a gerincben, a belekben segíti a testfolyadékok kémiai egyensúlyát, illetve az ásványi anyagok szállítását. Csökkenti a vashiány és a vérszegénység kialakulásának kockázatát.
Mivel a fehérjékben található aminosavakat – ezek a fehérjék építőelemei- a szervezet nem képes előállítani, ezért nagyon fontos, hogy tudatos táplálkozással juttassuk a szervezetünket elegendő fehérjéhez. Kilenc esszenciális aminosav létezik, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, csak táplálék formájában juthatunk hozzájuk, ezen kívül van tizennégy nem esszenciális aminosav, amit viszont a szervezet a táplálékban található alkotóelemekből hoz létre.
Forrás: 123rf.com
Forrásukat tekintve megkülönböztetünk állati és növényi eredetű fehérjéket. Az állati eredetű fehérjék (húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek) teljes értékű fehérjeforrások, mert az összes szükséges aminosavat tartalmazzák. A növényi eredetű fehérjék (csonthéjasok, olajos magvak, hüvelyesek, szója, gabona és gabonatermékek) alkotják a fehérjék másik csoportját, ezekben nincs meg az összes aminosav.
Láthatjuk, hogy mivel csak a növényi és az állati fehérjeforrásokban szerepel az összes létező esszenciális aminosav, így szervezetünk csak vegyes táplálkozással képes a fehérjéből új izomszövetet építeni – márpedig az edzés során ez az elsődleges célunk.
Ha valaki mégsem akar húst enni, akkor aminosav- és fehérje-kiegészítőket kell beszereznie, vagy több tejtermékeket és tojást kell fogyasztania. Étrend-kiegészítők vásárlásakor mindenképp ügyelni kell a tiszta forrásra és az áttekinthető összetételre, mivel nagyon sok fehérjepor tartalmaz szintetikus eredetű endokrin diszruptorokat, melyek beleavatkoznak szervezetünk alapvető hormonális működésébe!
Az ajánlott napi mennyiség testsúly-kilogrammonként 1 g, sportolóknak 1,5-2 g. Amennyiben ezt a mennyiséget táplálék formájában is be tudjuk vinni a szervezetünkbe, nincs szükségünk külön étrend-kiegészítőkre (hacsak nem vagyunk testépítő-versenyzőkJ)
Mivel a fehérje beépülése előtt nem képes raktározódni, ezért folyamatos utánpótlásra van szükség, kis adagokban. A többletfogyasztásnak viszont így nincs értelme, azaz nem lesz hatékonyabb az edzés, ha óránként iszunk egy fehérjeturmixot. A tápanyagok közül a fehérje lebontása a legbonyolultabb folyamat, a szervezetet igénybe veszi, ne terheljük túl feleslegesen!
Végezetül elhoztam Nektek a legfontosabb fehérjeforrásokat, hogy lássátok, milyen forrásból juthattok ehhez az értékes tápanyaghoz:
Az egészség-nagykövet, a KELLYS márka alapítója
Forrás Bio&Life, KELLYS HUNGARY


- húsok: baromfi, marha, borjú, bárány, vadhúsok
- húskészítmények: sonka, bélszín, csirke- és pulykamellsonka
- halak: tonhal, lazac, tőkehal, kardhal, harcsa, ponty
- rákok, tenger gyümölcsei: homár, garnéla, polip
- tej és tejtermékek: joghurt, túró, sajtok
- tojás, szója, tofu
- diófélék, mogyorófélék és magok
- hüvelyesek: lencse, szárazbab, szárazborsó
- csírák: babcsíra, szójacsíra, napraforgócsíra
- hántolatlan gabonák + hüvelyesek
- hántolatlan gabonák + tejtermékek
- diófélék, magvak + hüvelyesek
- hüvelyesek + gabonaszármazékok (tészta, rizs).


Régebbi bejegyzés Új bejegyzés
Ugyanabban a kategóriában
Címke alapján
- Csodadiéták kudarca
- Napnap – Jóízűt, egészségesen!
- Puha szendvicskenyér kevés alapanyagból
- III. Csak a Mentes Karácsonyi Vásár
- Táplálékallergia Centrum – professzionalizmus az utolsó morzsáig
- Édesség, nassolás, desszertek és egészségtudatosság - Noglu
- Posta Reni 7 vendégének életmódváltása
- Officina Merta Selyembalzsam – A titkos fegyvered a hidegben!
- Olyan életet teremts magadnak, ami belülről is remekül mutat!
- Fou Fou Fitt Cukrászda
- Mindenmentes kókuszgolyó
- Három kategóriában nyert az ALDI a Mentes-M versenyen
- Szafi Reform termékcsalád
- Mentes, akkor mégis mi van benne?
- Viki almatortájával nem eshetsz bűnbe! – No Sugar Cukrászda és Kávézó
- EXTRA DIÉTÁS SPORT SZELET (GLUTÉN-, TEJ-, CUKOR-, SZÓJAMENTES)
- Mesés vegán ízek a Mishto konyhájából: minőség, kézművesség, odafigyelés
- Free Pékség
- Még mindig lemaradnak a tartósan betegek az adó-visszatérítésről
- Csak akkor lehetsz egészséges, ha mozogsz
- Tibidabo Gluténmentes Pékség – magasan a legjobb!
- Streetfood mindenkinek! - Cöli Bisztró
- Mindig finom ételek – ételérzékenyeknek is
- Kata Étterem
- Spirulina alga, a superfood
- A 11 legfontosabb dolog az almáról
- Tepszi Ételbár
- Csokis kalács (glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szójamentes)
- Kozmosz Vegán Étterem
- Élelem Étterem - Élelmes séf, éltető falatok
- Túros-szilvás lepény csupa egészségesen
- Eldorado Szirup – a koktélok aranya
- DIÉTA LIFE MARKET ÜNNEPI MEGNYITÓ, AJÁNDÉKOKKAL, KÓSTOLÓKKAL ÉS KEDVEZMÉNYEKKEL VÁRUNK A RÁKÓCZI TÉREN