Tápérték-táblázat – Ásványi anyagok

Köves Zoltán
Minden élelmiszer címkéjén – törvényi kötelezettségének eleget téve – találunk egy táblázatot, mely összefoglalja az adott termékben lévő tápértékeket, egy bizonyos mennyiségre lebontva (többnyire ez egy adag, 100 g vagy 100 ml). A tápértékek között az alábbi fogalmakat látjuk felsorolva: energia, szénhidrátok, zsírok, fehérjék, rostok, illetve a vitaminok és ásványi anyagok. De mit takarnak pontosan ezek a fogalmak, és pláne, mennyi az ideális mennyiség? Ebben az útvesztőben szeretnénk eligazítást adni cikksorozatunkkal, ahol minden részben bemutatunk egy-egy fogalmat – tartsatok velünk! Gyakran hallunk az ásványi anyagok jelentőségéről az étkezésünkben, ám sajnos ezen a területen is – mint úgy általában az egészséges táplálkozás esetén – előfordulnak ellentmondások. Ezeket szeretnénk most rendezni azzal, hogy röviden és lényegre törően összefoglaljuk, mire is szolgálnak az ásványi anyagok az életünkben! Az ásványi anyagok a test felépítésében és szervezetünk működésében egyaránt részt vesznek. Feladatuk emellett jelentős az enzimek termelésében, az ideg-izom ingerlékenységben, illetve az ingerátvitel folyamatában, a szervezet só-vízháztartás és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, a vérképzésben (a szervezet oxigénellátásában) is. Szerepük betöltéséhez az ásványi anyagok csekély mennyisége is elég a szervezetben. Ezek a bio katalizátorok szervetlen anyagok, nyomelemeknek nevezzük őket. Ezen belül megkülönböztetünk mikro- és makroelemeket. Makroelemek a test tömegének mintegy 0,005 %-nál nagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyagok, például nátrium, kálium, kalcium, klór, magnézium, foszfor, kén, stb. Az ennél kisebb arányban előforduló nyomelemek a mikroelemek, például vas, réz, cink, fluor, jód, króm, mangán, szelén, stb. Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4%-a ásványi anyagokból áll, ezek legnagyobb része a csontokban található. Az ásványi anyagok teljes hiánya, vagy egyes ásványi anyagok szükségesnél alacsonyabb aránya esetén a szervezet megbetegszik. Az ásványi anyagokat táplálékkal, folyadékkal és táplálékkiegészítők segítségével tudjuk bejuttatni a szervezetünkbe. Jó tudni, hogy a megfelelő és jó minőségű táplálkozás mellett is kialakulhat ásványi anyaghiány, ha a bélrendszer felszívódási és kiválasztási funkciója zavart szenved. Ez lehet a Candida albicans nevű gomba által okozott fertőzöttség, vagy más bélflóra működési zavar, mint egy allergia, ételintolerancia, IBS, stb. Az ásványi anyagok felszívódását jelentősen nehezíti még a túlzott stressz, a gyógyszerek rendszeres fogyasztása, az alvásgondok, az immunrendszer problémái, a túlzott mértékű sport, illetve a nehézfémek túlzott jelenléte is a szervezetben. Mindegy, hogy állati vagy növényi eredetű ételekről, olajos magvakról, tejtermékről, tojásról, kolloidról vagy tengervízről beszélünk, hiszen különböző arányban ugyan, de mindegyikben megtalálhatók az ásványi anyagok. A lényeg, hogy táplálkozzunk változatosan és egészségesen, hogy szervezetünk egyensúlyban maradhasson. Ha pedig bármilyen gondot észlelünk, ne féljünk segítséget kérni és szakemberhez fordulni! Kutasi Kelly KELLYS HUNGARY Health Ambassador Funkcionális edző

Régebbi bejegyzés Új bejegyzés