2018 Új gluténmentes terméke díj

Köves Zoltán
Budapest, 2018. május 23. – A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2018-ban is kiosztotta az „Év Új Gluténmentes Terméke” díjat. Az idei évben Év Új gluténmentes Terméke díj mellett egy különdíjat is megítélt a szakmai bírálóbizottság. Az Év Új Gluténmentes Terméke díjat 2015-ben alapította meg a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete. A Díj megalapításának, és idei, harmadik alkalommal történő kiosztásának több célja is van.  Egyfelől a hazai gluténmentes élelmiszereket előállító cégeket kívánják innovációra ösztönözni, hogy fejlesszenek minél több új, változatos és a korszerű táplálkozás feltételeknek is megfelelő, ugyanakkor ellenőrzött és biztonságos termékeket. A másik oldalról meg kívánják ismertetni a coeliakiás páciensekkel és a gluténmentesen diétázókkal azokat az új gluténmentes élelmiszereket, amelyek biztonságosak és ellenőrzött körülmények között készülnek. Végezetül a nagy nyilvánosság figyelmét is fel szeretnék hívni arra, hogy sokan élnek olyanok, akiknek a gluténmentes ételek a más krónikus betegek naponta szedett gyógyszereivel egyenértékűek. A korábbi évek gyakorlatához idén képest változott a díj odaítélésének eljárása is, már nem az egyesület tagjainak szavazata, hanem egy szakemberekből álló Bíráló Bizottság véleménye döntött. Ennek oka volt az is, hogy a Bíráló Bizottságba bevont szakemberek és fogyasztók véleményét a gyártók figyelmébe ajánlva új fejlesztési irányokat mutathassanak a szervezők. A Bíráló Bizottságban gasztroenterológus szakorvos, dietetikus és élelmiszeripari szakemberek mellett volt szakács és újságíró is. Többen saját maguk vagy családtagjuk révén naponta találkoznak a gluténmentes diéta kihívásaival, a gluténmentes élelmiszerek beszerzésének, elkészítésének nehézségeivel, pozitív és negatív meglepetésekkel. A bírálati szempontok között első helyen szerepelt a megfelelés az újdonság és a gluténmentesség követelményének, azaz a 2016. január 1.-t követő piacra kerülés és a friss gluténtartalomra vonatkozó mérési jegyzőkönyv. További szempont volt a csomagolás megítélése, mind esztétikai megjelenése, mind a tájékoztatási követelményeknek való jogszabályi megfelelés és fogyasztóbarátság is. Hangsúlyos volt a termék újdonsága és megfelelése a korszerű táplálkozási követelményeknek, és az is, hogy mennyire finom. Ez utóbbi kérdésben a bizottság értékelt a gluténmentes hasonló, és a gluténtartalmú termékekhez képest is. A díjra 9 magyar cég nevezte be a 2016. január 1-t követően piacra került gluténmentes új termékeit, összesen 12 terméket és 2 termékcsaládot. A Bíráló Bizottság értékelése szerint 2018-ban az Év Új gluténmentes Terméke díj nyertese a Hunorganic Kft. Naturbit Répatortája lett. Emellett kiosztásra került egy különdíj is, a gluténmentes szimbólummal jelölt új, és a coeliakiás/lisztérzékeny fogyasztók esélyegyenlősége szempontjából valódi újdonságot jelentő terméknek is, a dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. Gluténmentes muffinjának. A díjkiosztón valamennyi résztvevőnek átadták az okleveleket is, és egy rövid értékelést, amivel a gyártók erőfeszítéseit kívánták megköszönni, amit a hazai coeliakiás vásárlók – a termékeik fogyasztóinak – ellátása érdekében tettek eddig, és reméljük, hogy tesznek a jövőben is. A versenybe benevezett gluténmentes termékek: Amurex GM Magyarország Kft.    Puncs szelet, Csokicsepp kuglóf Civita Food Kft. Magas rosttartalmú tészták Oetker Magyarország Kft. Gluténmentes muffin Hadarik Rita Almás-fahéjas zabkása Kakaós-chia magos zabkása Hunorganic Kft.  Naturbit Rodeo keksz Naturbit répatorta M-Gél Magyarország Kft.  Gluténmentes kalácskeverék Gluténmentes kenyérliszt Omegabázis Kft. Aby gluténmentes snack család (szezámmagos, sajtos-fokhagymás, pizzás, chilis) Piszkei Öko Kft. Bio gluténmentes kakaós-vaníliás tallér Virgin Oil Press Kft. Csipkebogyómag-liszt Homoktövismag-liszt Forrás: www.liszterzekeny.hu

Régebbi bejegyzés Új bejegyzés

Címke alapján