
Egészséges paleo étrend
"Nem szeretem a különböző népszerű, divatos diétákat, különféle szélsőséges szabályokat felállító fogyókúrás elméleteket. Őszintén szólva eleinte azt gondoltam, hogy a paleolit táplálkozás is ide tartozik, ahányszor szembe jött velem, mindig arra gondoltam, hogy nem akarok semmilyen „trendi hullámhoz” csatlakozni, biztosan ez is csak egy ideiglenesen felkapott hóbort. Persze valójában ekkor még nem tudtam túl sokat az egészről…" - Virágh Barbara (The Choice)

Valójában az évek óta fennálló refluxom is akkor állt helyre, amikor kiiktattam a cukrokat, gabonákat, tejtermékeket és a hüvelyeseket is az étrendemből, így ténylegesen a saját bőrömön tapasztaltam, hogy milyen jótékony hatása van a paleonak.A reflux elmúlásán túl sokkal jobb a közérzetem, erősebb az immunrendszerem, gyorsabb az emésztésem, energikusabb és fittebb vagyok, mióta nem eszem olyasmit, ami nincs a szervezetem hasznára. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy én lassan felszívódó, gluténmentes szénhidrátokat már eszem, így például a quinoa, a barnarizs, a zabpehely és a köles nincs kiiktatva az étkezéseimből, nem mondom, hogy minden nap, de időnként fogyasztom őket. (Az első 1-2 évben teljesen „szabálykövető” voltam, később hoztam vissza ezeket az ételeket az étrendembe.)Tudom, hogy az igazán „konzervatív” paleoba ezek nem férnek bele, de én azt vallom, hogy mindenkinek a saját rendszerét kell kialakítania, magunknak kell kitapasztani, hogy mire van szüksége a szervezetünknek, mire hogyan reagálunk, mi esik jól… Szerintem nagy hiba lenne mindenkinél ugyanazokat a szabályokat alkalmazni, miközben minden test, minden szervezet más és más. A legnagyobb hangsúlyt talán arra kellene helyezni, hogy – persze kereteken beül – minél többfajta ételt együnk, és ne csapjon át egyoldalú táplálkozásba az életmódváltásunk.
Röviden a paleolit táplálkozás hátteréről:
A paleolit étrend hívei klasszikus értelmezésben a paleotikumban, vagyis kb. 2,5 millió évvel ezelőtt élt ősember táplálkozási szokásait veszik alapul, de a valódi példa inkább az elmúlt 150 évben megismert velünk élő természeti népek táplálkozási rendszere. Vagyis a paleo étrend követői elsősorban húsokat, halakat, magokat, magokból készült liszteket, zöldséget, gyümölcsöt, olajokat és zsírokat fogyasztanak, és egyáltalán nem fogyasztanak gabonaféléket, cukrot, tejtermékeket, hüvelyeseket, vagy például burgonyát. A legtöbb ember napi energia bevitele sajnos olyan élelmiszerekből származik (legyen szó akár a glutén tartalmú gabonákról, a finomított cukrokról, vagy a feldolgozott élelmiszerekről), amik borzasztóan leterhelik a szervezetünket, és felelősek számtalan civilizációs betegség, akár a magas vérnyomás, az elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, a különböző anyagcserezavarok, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért. Viszont ha elhatározzuk, hogy változtatni szeretnénk az eddigi szokásainkon, akkor azt nem szabad elfelejteni, hogy a fokozatosság nagyon fontos.Ha valaki csak most kezd bele az új életvitelébe, és eddig mindent fogyasztott, amihez csak kedve volt, akkor nem szabad drasztikusan, egyik napról a másikra megváltoztatni az összes eddigi szokást, mert ha egészségügyileg nem is, de pszichésen biztosan visszaüt a dolog.Ha valaki egyszerre akar mindent megváltoztatni, nagy eséllyel hamarabb fog visszatérni a régi életmódjához, minthogy bármilyen eredményt elért volna. Nyilván más a helyzet akkor, ha valakinek valamilyen konkrét betegsége van…A szabályok betartását saját magunkon kívül senki nem ellenőrzi, nem tudunk „megbukni”, vagyis azt ajánlom, hogy első körben a cél az legyen, hogy minél inkább közelítsen a bevitt táplálékok összetétele ahhoz, ami az „ideális” lenne. Ha már legalább 70-80%-ban betartjuk a legfontosabb elveket, akkor biztosan megkezdődik a változás, és a pozitív visszajelzések és sikerélmények által újabb és újabb lendületet kaphatunk a folytatáshoz.
Jelentkezz nyugodtan, ha paleo tanácsadásra jönnél, vagy személyre szabott paleo étrendet szeretnél!

Régebbi bejegyzés Új bejegyzés
Ugyanabban a kategóriában
Címke alapján
- Csodadiéták kudarca
- Napnap – Jóízűt, egészségesen!
- Puha szendvicskenyér kevés alapanyagból
- III. Csak a Mentes Karácsonyi Vásár
- Táplálékallergia Centrum – professzionalizmus az utolsó morzsáig
- Édesség, nassolás, desszertek és egészségtudatosság - Noglu
- Posta Reni 7 vendégének életmódváltása
- Officina Merta Selyembalzsam – A titkos fegyvered a hidegben!
- Olyan életet teremts magadnak, ami belülről is remekül mutat!
- Fou Fou Fitt Cukrászda
- Mindenmentes kókuszgolyó
- Három kategóriában nyert az ALDI a Mentes-M versenyen
- Szafi Reform termékcsalád
- Mentes, akkor mégis mi van benne?
- Viki almatortájával nem eshetsz bűnbe! – No Sugar Cukrászda és Kávézó
- EXTRA DIÉTÁS SPORT SZELET (GLUTÉN-, TEJ-, CUKOR-, SZÓJAMENTES)
- Mesés vegán ízek a Mishto konyhájából: minőség, kézművesség, odafigyelés
- Free Pékség
- Még mindig lemaradnak a tartósan betegek az adó-visszatérítésről
- Csak akkor lehetsz egészséges, ha mozogsz
- Tibidabo Gluténmentes Pékség – magasan a legjobb!
- Streetfood mindenkinek! - Cöli Bisztró
- Mindig finom ételek – ételérzékenyeknek is
- Kata Étterem
- Spirulina alga, a superfood
- A 11 legfontosabb dolog az almáról
- Tepszi Ételbár
- Csokis kalács (glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szójamentes)
- Kozmosz Vegán Étterem
- Élelem Étterem - Élelmes séf, éltető falatok
- Túros-szilvás lepény csupa egészségesen
- Eldorado Szirup – a koktélok aranya
- DIÉTA LIFE MARKET ÜNNEPI MEGNYITÓ, AJÁNDÉKOKKAL, KÓSTOLÓKKAL ÉS KEDVEZMÉNYEKKEL VÁRUNK A RÁKÓCZI TÉREN