
Mentes, akkor mégis mi van benne?
Glutén, laktóz, tejfehérje, cukor… A ma gyakori ételintoleranciák, allergiák, étkezéssel kapcsolatos problémák és speciális igények listáját hosszan lehetne sorolni, és csak nehezíti a történetet, ha valaki halmozottan érzékeny. Melyik hozzávaló mit tud? Mi a különbség az egyes alapanyagok között? És mit együnk, ha mentes étkezés mellett is kiegyensúlyozott táplálkozást szeretnénk folytatni?

Modern átok vagy régi klasszikus?
Kovács Judit, a Tibidabo Gluténmentes Pékség dietetikusa szerint régen sem volt ez másképp, mindössze annyi változott, hogy mostanra elkezdtük feltárni a tünetek hátterét. Nagymamáink idejében mindössze annyit mondtak, hogy „nem bírja a tejet”, ennél nem mentek tovább: kevesebbet fogyasztottak belőle, vagy egyszerűen csak elfogadták a kellemetlen panaszokat, és együtt éltek velük. „A másik tényező, hogy sokkal többet és többfélét eszünk. Tehát a terhelésre adott reakció (bármilyen hajlam esetén) esetleg sokkal hamarabb jelentkezik, mert nem éhínségben élünk, nem csak kertben termett növényekkel találkozunk, hanem szinte bármi elérhető számunkra, könnyebben szembejönnek olyan alapanyagok, amire a szervezetünk reakciót adhat. De a jelenség rendkívül összetett. Olyan is előfordulhat, hogy bár nem sikerül diagnosztizálni a problémát, mégis tapasztalunk tüneteket. Ebben az esetben kiderülhet, hogy nem is azzal az adott alapanyaggal van gond, hanem mondjuk az ahhoz használt vegyszerekkel.” A dietetikus elmondta, a legnagyobb kihívást minden kétséget kizáróan a gluténmentes étkezés okozza. „Ez főleg annak köszönhető, hogy nem csak azt kell nézni, hogy tartalmaz-e az adott élelmiszer olyan származékot, alapanyagot, amiben megtalálható a gondot okozó anyag, hanem a szennyeződésre is gondolni kell. Így tehát a gluténérzékeny akkor se feltétlenül lehet nyugodt, ha olyan fogást hoznak ki neki az étteremben, amely egyébként klasszikusan gluténmentes összetevőkből épül fel. Ez egészen más, mint a többi ételérzékenység, és sokkal összetettebb, így nagyobb odafigyelést kíván, mint pl. a laktózérzékenység.”
Gluténmentes, de milyen alapanyagból?
Mint azt Kovács Judittól megtudhattuk, a gluténérzékenység (vagy más allergiák, intoleranciák) esetén gyakori jelenség, hogy a diagnózist az étrend indokolatlan beszűkítése követi, és ahelyett, hogy megpróbálnánk helyettesíteni az alapanyagokat, elkezdünk félni magától az étkezés rítusától. A gluténmentes táplálkozás egyik negatív eredménye lehet a dietetikus szerint pl. a rostszegény étrend, amelyet székrekedés és egyéb problémák követnek. Emellett az sem mindegy, hogy lassú vagy gyors felszívódású szénhidrátokról beszélünk. Az érzékenységek hatványozódhatnak, a gluténmentes étkezésből könnyen lehet cukorbetegség, és fordítva. Oda kell figyelnünk a felszívódásra, és érdemes hangsúlyt fektetnünk az olyan táplálékokra, amelyek lassabb felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak, ezáltal lassabban emelik meg a vércukorszintet. „A gluténmentes lisztek és péktermékek vásárlásánál sokszor szembesülhetnek a vásárlók azzal, hogy energiában dús, de tápanyagokban és rostokban szegényes alapanyagokból készült termékek kerülnek a szatyrukba. Többek között ezért is csatlakoztam nagy örömmel a Tibidabo Gluténmentes Pékség csapatához, hiszen péküzemükben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy kizárólag magas minőségű, magas rosttartalmú, - kukorica és rizsliszt helyett - lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó alapanyagokkal - pl. hajdinával, kölessel, illetve bambuszrostliszttel - készült termékeket állítsanak elő teljes mértékben gluténmentes körülmények között.
A magas rosttartalom és a lassú felszívódás nem csak cukorbetegség megelőzésében lehet hasznunkra, de már meglévő cukorbetegség, inzulinrezisztencia, vagy fogyókúra során is előnyökkel bírhat.”
Kovács Judit hozzátette, a mentes étkezés kezdetben sok kihívást tartogathat, főleg a főzés során, hiszen az alapanyagok egészen másképp viselkednek majd, mint azt megszokhattuk, ám ezeknek a mentes összetevőknek is bőven van élvezeti értéke! „Egy kókusztejszínnel pl. sokkal izgalmasabb ízeket varázsolhatunk a vacsora asztalra, mint sima hétköznapi változatával. Éppen ezért semmiképpen sem érdemes kétségbe esnünk, amennyiben ételérzékenységgel szembesülünk, mindössze a szokásainkat kell némileg átformálnunk, és még több tudatosságot csempésznünk mindennapi étkezéseinkbe!”Régebbi bejegyzés Új bejegyzés
Ugyanabban a kategóriában
Címke alapján
- Csodadiéták kudarca
- Napnap – Jóízűt, egészségesen!
- Puha szendvicskenyér kevés alapanyagból
- Táplálékallergia Centrum – professzionalizmus az utolsó morzsáig
- Édesség, nassolás, desszertek és egészségtudatosság - Noglu
- Posta Reni 7 vendégének életmódváltása
- Officina Merta Selyembalzsam – A titkos fegyvered a hidegben!
- Olyan életet teremts magadnak, ami belülről is remekül mutat!
- Fou Fou Fitt Cukrászda
- Mindenmentes kókuszgolyó
- Három kategóriában nyert az ALDI a Mentes-M versenyen
- Szafi Reform termékcsalád
- Mentes, akkor mégis mi van benne?
- Viki almatortájával nem eshetsz bűnbe! – No Sugar Cukrászda és Kávézó
- EXTRA DIÉTÁS SPORT SZELET (GLUTÉN-, TEJ-, CUKOR-, SZÓJAMENTES)
- Mesés vegán ízek a Mishto konyhájából: minőség, kézművesség, odafigyelés
- Free Pékség
- Még mindig lemaradnak a tartósan betegek az adó-visszatérítésről
- Csak akkor lehetsz egészséges, ha mozogsz
- Tibidabo Gluténmentes Pékség – magasan a legjobb!
- Streetfood mindenkinek! - Cöli Bisztró
- Mindig finom ételek – ételérzékenyeknek is
- Kata Étterem
- Spirulina alga, a superfood
- A 11 legfontosabb dolog az almáról
- Tepszi Ételbár
- Csokis kalács (glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szójamentes)
- Kozmosz Vegán Étterem
- Élelem Étterem - Élelmes séf, éltető falatok
- Túros-szilvás lepény csupa egészségesen
- Eldorado Szirup – a koktélok aranya
- DIÉTA LIFE MARKET ÜNNEPI MEGNYITÓ, AJÁNDÉKOKKAL, KÓSTOLÓKKAL ÉS KEDVEZMÉNYEKKEL VÁRUNK A RÁKÓCZI TÉREN